Gå til hoved-indhold
Søvnapnø

Hvem rammes?

Hvem kan rammes af søvnapnø?
Søvnapnø er meget hyppigere forekommende, end man skulle tro. Alligevel er kendskabet til søvnapnø fortsat begrænset såvel blandt den generelle befolkning som blandt sundhedspersonale inden for primærplejen. Derfor kan det vare længe, inden patienten først selv anerkender sit problem, og derefter får den hensigtsmæssige hjælp.

Herunder kan du læse mere om, hvilke grupper i befolkningen, der oftest får søvnapnø,. Du kan også teste dig selv for at se, om du er i risikozonen, og læse fortællinger fra personer, der selv har søvnapnø.

Voksne og børn

Søvnapnø i forskellige aldre Søvnapnø kan ses i alle aldre, selv om det optræder hyppigst blandt midaldrende og ældre personer.

Søvnapnø hos voksne Søvnapnø er hyppigst hos mænd. Man regner med, at ca. 4 % af alle mænd i alderen 30–79 år har søvnapnø. Problemet er størst hos overvægtige og hyppigst forekommende i alderen 50–60 år.

Forekomsten blandt kvinder er ca. 2 % og er størst blandt kvinder, der har passeret overgangsalderen.Søvnapnø hos børn Søvnapnø forekommer hos børn i alle aldre, men er hyppigst blandt børn i førskolealderen. Årsagen til vejrtrækningspauserne er ofte, at mandlerne (tonsillerne) er for store i forhold til den plads, der er til rådighed i svælget. Kirtlen bag næsen (polypperne) kan også være forstørret og derved vanskeliggøre vejrtrækningen.Behandlingen er næsten altid en operation, hvor hele eller dele af mandlerne fjernes. Polypperne bag næsen fjernes ofte samtidig, ved at de skrabes af. Hos en del børn forsvinder problemet af sig saelv, efterhånden som barnet vokser, og mandlerne bliver mindre.

Kontakt altid din læge, hvis du har mistanke om, at dit barn har vejrtrækningspauser under søvnen!

På siden Mød andre med søvnapnø kan du læse fortællinger fra flere personer med søvnapnø. 1. Young et al. NEJM 1993

Epworth Sleepiness Scale

 

Denne test er en internationalt anerkendt søvnighedstest, der kan give svar på, om dine træthedssymptomer er forårsaget af søvnapnø. Testen består af en række situationer, hvor du skal afgøre, hvor sandsynligt det er, at du døser hen eller falder i søvn, og ikke bare føler dig træt. Selv om du ikke har oplevet nogle af disse situationer i den seneste tid, skal du forsøge at finde ud af, hvordan du ville have reageret.

Test dig selv her

Kvinder

Hej kvinde! Her tager vi din træthed alvorligt
Du har formodentlig kendt den længe, trætheden som hindrer dig i at leve dit liv fuldt ud, trætheden som ikke vil slippe taget i dig, selvom du synes, du har sovet hele natten. Trætheden som sætter alt andet på stand by. Du orker helt enkelt ikke de mindste dagligdagsting. Nu tænker du sikkert, at det hænger sammen med alt det, som vi kvinder bruger tid på - fuldtidsarbejde,  familien, hjemmet, sociale arrangementer, omsorg for venner og veninder. Ikke underligt at man er træt,  og falder i søvn foran fjernsynet om aftenen eller midt i en samtale med en god ven.

Måske har du oplevet pinlige ting som for eksempel at falde i søvn til et møde. Eller noget så alvorligt, at du er kommet til at falde i søvn bag rattet, mens du ventede for rødt lys.  Du er faktisk ikke alene om dette - flere tusinde kvinder har det som dig, hver dag. Men trætheden kommer ikke kun af et hektisk liv eller en søvnløs nat - det er et tydeligt tegn på at du måske lider at søvnapnøSøvnapnø - hvad er det?
Præcis som navnet antyder har det med din søvn at gøre. Men du oplever ikke, at du sover dårligt. Selvom du faktisk sover dårligt - du holder nemlig op med at trække vejret, når du sover. Dette sker ved, at de øvre luftveje lukker sig sammen, mens kroppen fortsat kæmper for at trække vejret.

Den som deler soveværelse med en, der lider af søvnapnø, vågner ofte flere gange ved, at de kan se at partneren ikke trækker vejret og bliver helt stille og så pludselig hiver voldsomt efter vejret. Disse såkaldt vejrtrækningsstop kan ske flere hundrede gange om natten og er ofte forbundet med snorken. Vejrtrækninggstoppet forstyrrer søvnen voldsomt og ændrer syresammensætningen i blodet, hvilket på sigt kan være med til at udvikle andre lidelser. Men åndenøden medfører altid til udpræget dagtræthed. 

Tusindvis af kvinder er ramte af søvnapnø - mange uden at vide det! Vil du vide mere om søvnapnø? Klik her

Udsatte erhverv

Ulykker på arbejdet
Manglen på søvn om natten, medfører ofte til at man føler sig træt om dagen. Nogen gange falder man hen eller helt i søvn - hvilket kan have store risici, ikke mindst hvis man arbejder på steder, hvor manglende koncentration kan medføre ulykker for eksempel inden for procesindustri, overvågning, sygepleje etc. Trafikulykker
Studier viser også at en person med ubehandlet søvnapnø har syv gange så stor risiko for at komme ud for en trafikulykke. Søvnunderskuddet betyder, at en person med ubehandlet søvnapnø er lige så farlig bag rattet, som en person med alkohol i blodet. Mennesker, der tilbringer meget tid bag rattet, for eksempel erhvervschauffører er naturligvis endnu mere udsatte. Faren i trafikken er ikke kun til skade for en selv, men også de øvrige mennesker på vejene.

Hvis jeg orkede...

Skulle jeg foretage mig mere
Jeg skulle lege med børnebørnene
Jeg skulle gå på aftenskole
Jeg skulle købe julegaver i god tid
Jeg skulle se filmen færdig
Jeg skulle gå til flere fester og blive til sent
Jeg skulle ikke blive så irriteret
Hvis bare jeg orkedeFor jeg er en af dem som tit er træt
Minut for minut, hver dag - året rundt
Vist har jeg mine stunder
Men hvis jeg kunne gøre noget ved min træthed
Så skulle jeg ha mange flere
Jeg skulle tage på flere ture
Jeg skulle hygge med venner og lytte engageret
Jeg skulle booke tid hos frisøren
Jeg skulle lave middage med tændte stearinlys
Jeg skulle kramme mere