Gå til hoved-indhold
Søvnapnø

Behandling

Hvordan behandles søvnapnø?
Der findes i dag forskellige muligheder for behandling af søvnapnø. Hvilken behandling der vælges, beror på sygdommens sværhedsgrad, patientens alder, andre sygdomme (især hjerte-karsygdom) og eventuelle fysiske abnormiteter i næse og svælg.

Den behandling, der bruges hyppigst, og også er mest effektiv, er med et CPAP-apparat og en maske, men lettere tilfælde kan også behandles med snorkeskinne. Kombinationsbehandling bruges også. Man plejer i dag at undgå operation, men i tilfælde af fysiske hindringer, kan operation være nødvendig.

Læs mere på siderne om den pågældende behandling; CPAPSnorkeskinne og Kirurgi.

Der er også en del, du selv kan gøre for at forbedre din situation. Læs mere om dette under Selvbehandling.

Selvbehandling

Hvad kan jeg selv gøre?
At nå sin normalvægt, holde op med at ryge, drikke mindre alkohol og undgå at sove på ryggen, er ofte det, som først anbefales til personer med søvnapnø.

Vægtreduktion
Hvis man er overvægtig, er at tabe sig måske det vigtigste, man kan gøre for at mindske problemerne med søvnapnø. Også for på lang sigt måske at undgå, at problemerne overhovedet opstår. Vægttab kan ofte resultere i en væsentlig forbedring for personer med søvnapnø.

Grunden til, at problemerne mindskesved vægttab, beror til dels på, at fedt forsvinder fra luftvejsvæggene, og der bliver mere plads til den luft, der skal passere. Funktionen i de muskler, der stabiliserer svælget og kontrollerer dets bredde, påvirkes også positivt af et vægttab.

For en person med svær søvnapnø kan trætheden i sig selv gøre, at man ikke har overskud til at gøre noget ved sin overvægt. Hvis det er tilfældet, bør man først og fremmest koncentrere sig om at behandle søvnapnøen og derefter tage sig af vægten.Undgå alkohol
Alkohol får musklerne i svælget til at slappe af, hvilket gør svælget snævrere end normalt. Alkohol kan derfor både fremkalde og forværre problemer med snorken. For en person med søvnapnø medfører alkoholen desuden, at kroppen ikke reagerer lige så hurtigt på vejrtrækningspauserne. Det betyder, at pauserne bliver både flere og længere.

Hold op med at ryge
Rygere har ofte snævre forhold i næse og svælg som følge af opsvulmede slimhinder og øget slimdannelse. Undersøgelser viser, at problemer med snorken forekommer dobbelt så hyppigt hos rygere som hos ikke-rygere. Alle personer med søvnapnø bør holde op med at ryge.Væn dig til at sove på siden
Både snorken og vejrtrækningspauser forværres ofte, når man sover på ryggen. Mange med søvnapnø har færre vejrtrækningspauser, når de sover på siden eller på maven. For at lære at undgå at sove på ryggen kan man for eksempel sy en tennisbold ind i en lomme på pyjamasryggen eller prøve at sove med en lille rygsæk, som man fylder med et blødt materiale.

Hold luftvejene åbne
Når man sover, er det bedre at ånde gennem næsen end gennem munden, da mundånding kræver et større undertryk, for at luften skal passere gennem svælget. I en del forretninger og på apoteker kan man købe en blød plastskinne, som hjælper med at lette luftens vej gennem næseborene. Snorkeplaster er en anden variant, som også er beregnet til at holde næseborene åbne.

For at undgå at ånde gennem munden kan man også prøve at sætte et lille stykke hypoallergent tape lodret over læberne.

En gang imellem kan vejrtrækningen gennem næsen hindres af for meget brusk eller på grund af, at næseskillevæggen er skæv efter en skade. I de tilfælde kan en operation være påkrævet.

CPAP

CPAP-behandling
CPAP er en forkortelse af Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerlig overtryksbehandling). Behandlingen indebærer, at man sover med en maske eller næsepude, der er tilkoblet en slange og en kompressor, som skaber et lille overtryk, der holder de øvre luftveje åbne.

CPAP er i dag den behandling som først og fremmest anbefales til behandling af moderat eller svær søvnapnø. Metoden anbefales også for personer med kraftig overvægt og/eller hjertekarsygdom.

Behandlingen er meget effektiv. Der sker ofte en hurtig forbedring af både søvn- og livskvalitet.

CPAP-behandling kræver en grundig søvnundersøgelse og tilpasning af korrekt maske og lufttryk

Snorkeskinne

Snorkeskinne eller apnøskinne er to af de mange navne, der findes for en speciel skinne, som bruges til at trække underkæben fremad, når man sover. Ved at holde underkæben i en mere fremskudt position (cirka 0,5 cm længere fremme end normalt), undgår man, at tungen og den bløde gane blokerer luftvejene.

Skinnen er ofte det foretrukne behandlingsalternativ ved snorkeproblemer uden søvnapnø, men bruges også ved behandling af personer med søvnapnø. Skinnen tilpasses hos en specialtandlæge efter henvisning fra lægen.

Operation

Kirurgisk behandling
Tidligere var operation ofte den foretrukne måde at behandle søvnapnø på, men i dag har man en mere restriktiv holdning til operation. Den sædvanlige metode går ud på, at man fjerner væv i svælget og ganen for at udvide luftvejene. Operation er også et alternativ, hvis vejrtrækningsproblemerne skyldes forstørrede mandler, eller at kirtlen bag næsen optager alt for meget plads.

Hvor kan jeg få hjælp?

Hvis du har problemer med snorken, eller har mistanke om, at du har søvnapnø, bør du henvende dig til din læge og bede om at få foretaget en søvnundersøgelse. Søvnundersøgelsen udføres på hospitalernes søvncentre, øre-næse-halsafdeling eller lungeafdeling, samt på landets private søvnklinikker.

Problemer med søvnapnø og snorken kan også diskuteres med tandlægen.