Gå til hoved-indhold
Søvnapnø

Andre med søvnapnø

Jeg har tit observeret ham om natten, og tænkt nu dør han altså.

Lis Elong, 55 år, gift med jævnaldrende mand, der lider af søvnapnø

Lis Elongs mand lider af søvnapnø, som han de sidste to år har været i behandling for. Det var hende, der opdagede, at manden havde sygdommen, hende som igennem flere år havde været nervøs for at han skulle dø om natten, og hende der fik ham til at blive undersøgt.

"Det var ikke fordi, min mand var præget af træthed om dagen eller snorkede vildt om natten, men til gengæld holdt han mig vågen med sine voldsomme udbrud, når han hev efter vejret. Inden da trak han i små perioder slet ikke vejret. Jeg har tit observeret ham om natten, og tænkt "nu dør han altså".

"For flere år tilbage læste jeg første gang om søvnapnø i avisen. Det gjorde mig overbevist om, at min mand led af søvnapnø, og at vejrtrækningsstoppene var såkaldte apnøer. Jeg tog artiklen med til vores læge og fortalte ham om min bekymring. Men han slog det bare hen med en kommentar om, at det ikke var noget og han snorkede også selv om natten."

Heldigvis har der i de sidste par år været skrevet mere om søvnapnø, og med flere omtaler af lidelsen fik Lis nu overtalt sin mand til selv at kontakte lægen og få en henvisning til en søvnklinik. Hos Københavns Søvn- og Snorkeklinik i Søborg fik han måleudstyr med hjem, som han skulle sove med en nat og derefter komme tilbage dagen efter for at gennemgå resultaterne.

"Da han kom til klinikken igen, var de slet ikke i tvivl. Han skulle bare i behandling med CPAP-apparat og maske med det samme! Siden har han anvendt det næsten hver nat - kun med undtagelse af når han er på forretningsrejse og ikke kan få plads i bagagen, eller hvis han er forkølet. For da kan han ikke holde ud at have masken på. "

"Selvom det har været en tilvænningssag, at der er kommet et apparat med i soveværelset, så er det en lettelse! Vi er begge mere udhvilede og jeg nyder freden! Det er også rart at kunne se og mærke, at min mands søvn er blevet meget mere naturlig og rolig. Fremfor alt er det rart ikke på samme måde at skulle bekymre sig for hans helbred, for der er jo rigtig mange risici ved ubehandlet søvnapnø!"

"Hvis andre, ligesom jeg, oplever, at partneren har vejrtrækningsproblemer i søvne eller snorker voldsomt, så håber jeg, at de vil presse på for at få ham/hende undersøgt. For det er en alvorlig sygdom, og det skal derfor gøres inden det får for stor effekt på for eksempel hjertet. Samtidig giver det altså en dejlig ro soveværelset.

Mine børn måtte finde sig i, at jeg aldrig kunne gennemføre en godnathistorie

Simon Gislund, 36 år, Produktionsteknolog, søvnapnøpatient
Gift med Kirsten Gislund, sygeplejerske. Har 3 børn på 6, 8 og 11 år

"Jeg blev sat i behandling med CPAP i november sidste år (2006) og i dag ville jeg ønske, det var sket for mange år siden, for det har virkelig gjort en forskel for mig og min familie."

Simons kone, Kirsten havde igennem længere tid brokket sig over hans snorkeri. Hun var også bekymret for ham, da han i korte perioder i søvne slet ikke trak vejret. 
"Jeg var kronisk irriteret på Simon, fordi han aldrig kunne holde sig vågen. Når vi så skulle i seng om aftenen gjaldt det bare om at være den, der faldt først i søvn i dobbeltsengen, for hans snorken var rædsom!"

Desuden tog hun ham flere gang i at døse hen, når han kørte bil. 
"Til sidst var det sådan, at jeg altid kørte bil. I de tilfælde det ikke kunne lade sig gøre, var jeg simpelthen så bekymret for, at han skulle køre galt, især hvis børnene var med. "

"Jeg begyndte da også selv at synes, det var lidt kedeligt, at jeg simpelthen faldt i søvn ligeså snart jeg havde fået noget at spise - og det uanset tidspunktet på døgnet. Mine børn måtte også finde sig i, at jeg aldrig kunne gennemføre en godnathistorie. Faktisk sov jeg næsten altid før dem.
Om natten følte jeg selv, at jeg sov normalt, men hver nat var jeg oppe en 8-10 gange for at gå på toilettet.

En aften havde vi en kammerat og hans kone på besøg. Her blev jeg rigtig drillet mit upassende soveri og snorkeri. Så jeg besluttede mig for at kontakte en læge. Jeg var til undersøgelse hos en øre-næse-hals læge, som henviste mig til en udredning på en søvnklinik. Efter at have ventet 17-18 måneder, tog jeg selv kontakt til den private søvnklinik ScanSleep. Her fik jeg noget udstyr med hjem, som jeg skulle sove med et par nætter. Til at starte med troede jeg, det var en joke, for hvad søren skulle et par bånd rundt om mave og brystkasse samt en måler på fingeren, fortælle dem om mig.

Men ved mit næste besøg på klinikken gennemgik de mine målinger sammen med mig. De viste, at jeg i løbet af en nat havde gennemsnitlig 89 apnøer i timer og en iltmætningsprocent på 75 %. Jeg havde altså søvnapnø i svær grad."

Siden har Simon sovet trygt og godt med sit CPAP-apparat. Allerede første nat med apparatet kunne han mærke forskel - især fordi han ikke havde sine natlige toiletbesøg.

"Jeg har gjort meget ud af at fortælle min familie og mine venner om min behandling og min nye "sengekammerat". Især har det været vigtigt for mig at vise mine børn min maske og mit apparat. Bare for at sikre at de ikke bliver forskrækkede, hvis de skulle komme ind i løbet af natten. 
Første gang min datter på 8 så mig med apparatet og hørte, at jeg skulle have det på hver nat, brød hun grædende sammen, men nu er det helt accepteret. Nu er hun bare glad for at have en far, der kan læse godnathistorier. 

Jeg har efterhånden opfordret flere i min familie, der har de samme symptomer, som jeg havde, til at blive undersøgt og få gjort noget ved det. For man vælger selv sit liv - og jeg har valgt at få det bedste ud af det og ikke at sove fra det!"

For Kirsten har den effektive behandling også været en dejlig oplevelse. 
"Nu behøver jeg ikke længere være meget bekymret og sige "Kør ordentligt", hver gang han skal af sted i bilen. Jeg skal heller ikke irritere mig over altid at skulle tage over, når der skal gøres noget herhjemme. Og så er larmen forsvundet i soveværelset!"

Dagligt har jeg problemer med vejrtrækningen

Hanne Kjærgaard, 61 år, Intensiv sygeplejerske, søvnapnøpatient

"Jeg har i mange år vidst, at jeg snorkede og havde vejrtrækningsproblemer. Jeg har nemlig en gendefekt, der hedder Crouzons Syndromet og medfører, at visse af ansigtets og kraniets knogler ikke helt vokser, som de skal. Jeg har syndromet i en mild grad, men alligevel giver det visse pladsmæssige problemer i næse- og halsregionen, specielt under søvn, men også når jeg er forkølet. Dagligt har jeg problemer med vejrtrækningen. "

At Hanne Kjærgaard led af søvnapnø, fik hun dog først sin første mistanke om for 6 år siden. I arbejdet som intensiv sygeplejerske havde hun hørt om søvnapnø. Samtidig var hun helt bekendt med anvendelsen af CPAP-apparater på intensiv afdeling. Hun kontaktede kommunehospitalet og fik noget måleudstyr med hjem. Herefter skete der ikke mere og der skulle gå endnu nogle år inden hun kom i behandling.

"Rigtig slemt blev det for 4 år siden, hvor jeg havde svært ved at holde mig vågen om formiddagen. Jeg var klar til at lægge mig til at sove kl. 11 om formiddagen. For 4 år siden var jeg første gang med en gruppe veninder på Tunø Festival. Her lå vi i enmandstelte, og som på de fleste festivaler stod teltene meget tæt på hinanden. Alle mine veninder havde derfor opdaget min ekstreme snorken. Som en af dem sagde " det er da frygteligt, som du snorker. Nogen gange lyder det som om, du ikke kan få vejret".

Hanne Kjærgaard kontaktede derfor kommunehospitalet igen, for nu var hun ikke i tvivl om, at der var noget galt. Da ventetiden var længere end 2 måneder valgte hun at blive visiteret på privatklinikken ScanSleep Aps i Århus.

"På ScanSleep analyserede de min søvn, og jeg blev iført en masse måleudstyr. Det skulle jeg så sove med en nat, mens de overvågede min søvn. Søvnanalysen viste, at jeg havde en meget svær grad af søvnapnø - 84 apnøer i timen! Ikke underligt at jeg var træt!"

Hun fik derfor udleveret et CPAP-apparat og en maske.
"Det har jeg siden sovet med hver nat. Og hvilken forandring! Nu kan jeg danse, hoppe og springe moderne."

"Kun en nat har jeg ikke haft masken på. Det var da mit barnebarn på 4 år skulle sove hos mig, og jeg ville ikke gøre ham forskrækket. Men jeg kunne mærke en tydelig forskel dagen efter, så nu har jeg rigtig vist ham apparatet og masken. Han har fået lov til at røre ved det og have masken på. På den måde behøver jeg hverken at undvære min behandling eller mit barnebarn."

"Nu er min drøm er at få et CPAP-apparat med batterifunktion, for så bliver det også meget nemmere for mig at springe rundt med fuld energi på Tunø Festivalen."

For godt 4 år siden fik jeg taget mig sammen til at tale med min læge om mit snorkeri. I de foregående år havde jeg prøvet alle mulige forskellige dråber, plastre og skinner uden anden virkning end den, at det slankede min pengepung.

Lægens umiddelbare svar var, at jeg bare skulle slanke mig. Jeg vejer 90 kg og er muskulløs, (noget a la Joachim B. Olsen) så den købte jeg ikke. På Søvnlaboratoriet i Glostrup fik jeg da også konstateret SøvnApnø i middelsvær grad.

Da jeg rejser en del, både erhverv og privat, fik jeg sammen med en ResMed CPAP maskine (en relativt stor svend, der, så vidt jeg kan se, nu er udgået af programmet), en skrivelse, der bekræfter, at jeg skal have mit udstyr med som håndbagage.

Fra andre havde jeg hørt, at de undertiden havde problemer med at få tilladelse til at tage både deres CPAP-udstyr og deres øvrige håndbagage med ombord på fly, så jeg valgte fra starten at forebygge dette problem ved at pakke begge dele i en kabinekuffert, og har derfor ikke haft nogle problemer.

Til gengæld var det knebent med plads til skjorter, nattøj o.s.v., så jeg valgte tidligt at investere i en lille S8 Elite. Med den i bagagen har jeg plads til sko, et jakkesæt, toiletgrej, ekstra skjorte, sokker og undertøj. Men ikke noget paradis uden en slange - med alt det kommer jeg op på pænt over 10 kg i samlet vægt.

Som bekendt er det bedre at forebygge end at helbrede - og det gør jeg ved forud for længere varende rejser, hvor jeg også medbringer en stor kuffert på omkring 15 kg, at kontakte flysselskabet. De udsteder så en bekræftelse på, at jeg må medtage ekstra 5 kg håndbagage.

Havde jeg kun CPAP udstyret i håndbagagen kunne jeg godt presse vægten ned på 5 kg, men da jeg flere gange har oplevet ændringer eller forsinkelser, som har betydet en ikke planlagt overnatning undervejs, så rejser jeg altid forberedt på denne situation, dvs. med toiletgrej og nattøj samt en varm sweater,og så opstår vægtproblemet.

Flyselskaberne har altid accepteret det rimelige i, hvad jeg medbringer, og til dato har jeg ikke oplevet at blive opkrævet gebyr for de 5 kg overvægt.
Jeg har endnu til gode at flyve oversøisk med min CPAP, og kunne godt tænke mig at høre, om der er nogen, der har erfaringer med muligheden for at bruge udstyret ombord på et fly.